piątek, 2 sierpnia 2013

Przepis - szybka pizza light...



Witajcie :)


Dzisiaj obiecana pizza, która zawiera dużo białka,
węglowodany złożone, błonnik, oraz ukochane witaminki!



Składniki:

Ciasto:

400g mąki razowej
garść otrębów pszennych
1/4 kostki drożdży
1/2 szklanki letniej wody
szczypta soli

Drożdże rozpuszczamy w letniej wodzie i wlewamy do miski z mąką.
Przysypujemy mąką z boków na środek i czekamy ok 20 min - aż ciasto wyrośnie!
Następnie dodajemy otręby oraz sól i ugniatamy ciasto,
poczym odstawiamy znowu na chwilę, aby odpoczęło...

Ta porcja ciasta będzie na 2 pizze, także jak Wam zostanie,
to najlepiej dać do woreczka śniadaniowego i włożyć do lodówki.
Ciasto będzie dobre nawet jak będziemy chcieli zrobić pizzę za 2 dni!


Sos pomidorowy:

pomidory pelatti z puszki 
(mogą być świeże, obrane ze skórki)
oregano

Składniki blendujemy i gotowe!
Sosem tym smarujemy spód pizzy przed położeniem składników,
 aczkolwiek świetnie pasuje na gotową pizze zamiast ketchupu!

Proszę nie dawajcie za dużo sosu, bo się Wam pizza może nie udać!


Dip czosnkowy:

1/2 szkl. jogurtu naturalnego
szczypta soli i pieprzu
bazylia tarta
ząbek czosnku

Czosnek wyciskamy i mieszamy z resztą składników.
Dipu używamy jako dodatek do gotowej pizzy.

Składniki na pizzę:

papryka czerwona i zielona
świeży pomidor
cebula
ser mozarella
szynka parmeńska, lub szwardzwaldzka 
(może być z indyka, lub łososiowa)
Ja osobiście dałem szynkę z Lidla "linessa",
która ma tylko 3% tłuszczu i aż 26g (na 100g) białka!

Pół porcji ciasta rozwałkowujemy dosyć cienko,
smarujemy sosem pomidorowym i kolejno 
dodajemy składniki: zaczynając od szynki, przez warzywa,
a na końcu dodajemy ser, ponieważ jest najcięższy...
Tak samo pamiętajcie, żeby nie dawać za dużo składników
naraz... ponieważ ciasto może się źle wypiec!

Pizze pieczemy z termoobiegiem przy 240 stopniach,
aż zobaczymy jak ciasto z brzegów zacznie się rumienić!


Jeżeli chodzi o składniki, to możecie dać jakie Wam smakują,
ale pamiętajcie, że muszą mieć mało tłuszczu!

Mogłaby być też pierś z kurczaka... ale bardziej chodziło mi
o przygotowanie szybkiej pizzy, bo kurczaka trzeba dodatkowo grillować!

Jeśli chodzi o ser, to najlepsza do pizzy jest biała
(albo tarta) mozarella, ponieważ ma mniejszą
zawartość tłuszczu, a większą białka niż ser żółty...
a smakuje wyśmienicie! ;)

Powiem Wam tylko tyle, że ta pizza nie różni się
za bardzo smakiem od normalnej, ale jest mniej kaloryczna,
przez zamianę niektórych składników na bardziej wartościowe!

Pamiętajcie... jeżeli chodzi o warzywa, to możecie dać jakie 
Wam pasują, ale jeżeli zmienicie mąkę na zwykłą, lub nie dacie 
otrębów i dołożycie żółty ser... to pizza już nie będzie taka lekka ;)


To by było na tyle... ;)

Życzę wszystkim smacznego i do następnego :)


4 komentarze:

  1. Cześć :)
    Ze względu na tematykę Twojego bloga, chciałabym Cię zaprosić do udziału w dietetycznym konkursie z okazji urodzin mojego bloga :) http://redandpale.blox.pl/2013/07/Konkurs-6-te-urodziny-bloga.html
    pozdrawiam :)
    Daria

    OdpowiedzUsuń
  2. o tak! pizza light, na pewno spróbuję ! :)
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  3. ale na ile mniej więcej minut ?

    OdpowiedzUsuń
  4. Ciężko mi powiedzieć, ponieważ robiłem ją na oko :) Mniej więcej jak się ciasto przyrumieni po bokach, a termoobieg sprawi, że z dołu się nie powinna przypalić! ;)

    OdpowiedzUsuń