Witajcie :)
Dziś trochę przybliżę co to jest Indeks Glikemiczny
i dlaczego każdy, kto stara się schudnąć
powinien co nieco o nim wiedzieć...
Indeks Glikemiczny- jest to pomiar mówiący o tym,
jak szybko rośnie poziom glukozy we krwi po zjedzeniu
danego węglowodanu.
Najlepiej czujemy się wtedy, gdy poziom cukru
we krwi rośnie powoli, czyli wtedy gdy zjemy
węglowodan o niskim Indeksie Glikemicznym!
Cukier we krwi jest najważniejszym paliwem dla naszego
mózgu, jeżeli rośnie stopniowo, to daje odpowiednią
ilość paliwa, w odpowiednio długim czasie!
Chodzi mi o to, żeby zrozumieć podstawę wchłaniania
glukozy do krwi...
Węglowodany proste o wysokim IG wchłaniają się
szybko, co powoduje wysoki poziom cukru we krwi,
w krótkim czasie, ale równie szybko spada i organizm
domaga się kolejnej porcji!
Natomiast węglowodany złożone o niskim IG wchłaniają się wolno,
gdyż jelita potrzebują więcej czasu, aby uwolnić glukozę.
Kiedyś ludzie tak nie tyli, ponieważ jedzenie nie było
w takim stopniu przetworzone i nie powodowało
takiego szybkiego wzrostu cukru we krwi!!!
Nowoczesne jedzenie z dużą ilością cukru i rafinowanych
węglowodanów, tj. płatki śniadaniowe, puree ziemniaczane,
białe pieczywo, itp. jest trawione zdecydowanie
za szybko!
Cukier jest lepki i może się osadzać na ściankach naczyń
krwionośnych, mózgu i wielu innych tkankach.
Jest to bardzo niezdrowe i zmusza organizm
do uwalniania dużych ilości hormonu obniżającego
poziom cukru, czyli insulinę.
Ponadto cukier spowalnia, a nawet zatrzymuje
spalanie tłuszczu!!!
Oczywiście mówimy tu o czasie gdy nie ćwiczymy
ani siłowo, ani aerobowo!
(o ćwiczeniach i dniach bez ćwiczeń i odżywianiu
przy tym w kolejnych postach...)
Zbyt wysoki poziom insuliny powoduje:
Gwałtowne spadki poziomu cukru we krwi, co powoduje
zmęczenie, dekoncentrację i ponowne uczucie głodu!
Wzrost łaknienia na słodycze!
Tycie i wzrost ryzyka zachorowania na cukrzycę
typu 2, miażdżycę i inne choroby...
Niski Indeks Glikemiczny posiadają węglowodany,
które wchłaniają się wolno.
Wszyscy odnoszą korzyści ze spożywania takich
produktów, nie zależnie od tego, czy są to dzieci,
dorośli, zdrowi, trenujący, cukrzycy, chorzy na
serce, otyli, czy tylko z nadwagą!!!
PODSUMOWUJĄC
Jeśli utrzymujemy dobry poziom cukru we krwi,
łatwiej jest nam utrzymać prawidłową wagę ciała!
Koncentracja, możliwości umysłowe, witalność
organizmu podnoszą się!
Jeżeli będziemy zwracać uwagę na produkty z niskim
poziomem IG, chcąc- nie chcąc będziemy będziemy
gubili nadwagę, ponieważ będziemy syci przy
mniejszej ilości kalorii i nie będziemy tak desperacko
nastawieni na słodycze, jak ja niegdyś!!! :D
Pamiętajmy oczywiście o piciu wody 30 ml na
kilogram masy ciała!!!
Do następnego :)