Witajcie :)
Dziś trochę przybliżę co to jest Indeks Glikemiczny
i dlaczego każdy, kto stara się schudnąć
powinien co nieco o nim wiedzieć...
Indeks Glikemiczny- jest to pomiar mówiący o tym,
jak szybko rośnie poziom glukozy we krwi po zjedzeniu
danego węglowodanu.
Najlepiej czujemy się wtedy, gdy poziom cukru
we krwi rośnie powoli, czyli wtedy gdy zjemy
węglowodan o niskim Indeksie Glikemicznym!
Cukier we krwi jest najważniejszym paliwem dla naszego
mózgu, jeżeli rośnie stopniowo, to daje odpowiednią
ilość paliwa, w odpowiednio długim czasie!
Chodzi mi o to, żeby zrozumieć podstawę wchłaniania
glukozy do krwi...
Węglowodany proste o wysokim IG wchłaniają się
szybko, co powoduje wysoki poziom cukru we krwi,
w krótkim czasie, ale równie szybko spada i organizm
domaga się kolejnej porcji!
Natomiast węglowodany złożone o niskim IG wchłaniają się wolno,
gdyż jelita potrzebują więcej czasu, aby uwolnić glukozę.
Kiedyś ludzie tak nie tyli, ponieważ jedzenie nie było
w takim stopniu przetworzone i nie powodowało
takiego szybkiego wzrostu cukru we krwi!!!
Nowoczesne jedzenie z dużą ilością cukru i rafinowanych
węglowodanów, tj. płatki śniadaniowe, puree ziemniaczane,
białe pieczywo, itp. jest trawione zdecydowanie
za szybko!
Cukier jest lepki i może się osadzać na ściankach naczyń
krwionośnych, mózgu i wielu innych tkankach.
Jest to bardzo niezdrowe i zmusza organizm
do uwalniania dużych ilości hormonu obniżającego
poziom cukru, czyli insulinę.
Ponadto cukier spowalnia, a nawet zatrzymuje
spalanie tłuszczu!!!
Oczywiście mówimy tu o czasie gdy nie ćwiczymy
ani siłowo, ani aerobowo!
(o ćwiczeniach i dniach bez ćwiczeń i odżywianiu
przy tym w kolejnych postach...)
Zbyt wysoki poziom insuliny powoduje:
Gwałtowne spadki poziomu cukru we krwi, co powoduje
zmęczenie, dekoncentrację i ponowne uczucie głodu!
Wzrost łaknienia na słodycze!
Tycie i wzrost ryzyka zachorowania na cukrzycę
typu 2, miażdżycę i inne choroby...
Niski Indeks Glikemiczny posiadają węglowodany,
które wchłaniają się wolno.
Wszyscy odnoszą korzyści ze spożywania takich
produktów, nie zależnie od tego, czy są to dzieci,
dorośli, zdrowi, trenujący, cukrzycy, chorzy na
serce, otyli, czy tylko z nadwagą!!!
PODSUMOWUJĄC
Jeśli utrzymujemy dobry poziom cukru we krwi,
łatwiej jest nam utrzymać prawidłową wagę ciała!
Koncentracja, możliwości umysłowe, witalność
organizmu podnoszą się!
Jeżeli będziemy zwracać uwagę na produkty z niskim
poziomem IG, chcąc- nie chcąc będziemy będziemy
gubili nadwagę, ponieważ będziemy syci przy
mniejszej ilości kalorii i nie będziemy tak desperacko
nastawieni na słodycze, jak ja niegdyś!!! :D
Pamiętajmy oczywiście o piciu wody 30 ml na
kilogram masy ciała!!!
Do następnego :)
PRAWIDŁOWA BIOLOGICZNIE, PROZDROWOTNA METODA ODŻYWIANIA:
OdpowiedzUsuńTzw. dla współczesnego człowieka powinna akceptować wszelkie uwarunkowania naszej przyrody, ewolucją narzucone reguły. Stanowi to trudny problem, ale bez badań; krew, wydzieliny, wydaliny, pierwiastki włosa, jest to absolutnie niemożliwe.
WTEDY MOŻNA TYLKO PRZERZUCAĆ SIĘ PSEUDO REGUŁAMI:
Na węch i czucie, również przypuszczenia. Kto zada sobie trud i zbada jak podnosi się poziom cukru przy poszczególnych produktach, jaki jest wpływ tłuszczów i jak, tj. w jakiej ilości się odkładają, jak organizm oddziaływuje na rodzaje białek itd. to wyniki dla wszystkich ludzi są niemal identyczne ew. drobna skala technicznego błędu.
A WIĘC; PRZY ZWALCZANIU WSZELKICH CHORÓB / OTYŁOŚCI, RÓWNIEŻ CUKRZYCY TYPU 2, WAŻNA JEST WIEDZA:
Klasyfikująca pożywienie na kategorie uwzględniające zawartość tłuszczów, NISKICH WĘGLOWODANÓW, WYSOKICH WĘGLOWODANÓW; tj. tych które sprzyjają powstawaniu otyłości i cukrzycy typu 2, a które nie, oraz pozostałych składników. Stosunkowo prostym jest zaznajomić się z tabelami pożywienia wg tzw. INDEKSU ŻYWIENIOWEGO TJ. IŻ PRODUKTU. To wystarcza, aby samemu decydować o łatwym doborze składników swojej diety, co stanowi na szczęście, rozwiązanie trudnego problemu dotyczącego zwalczania obu chorób. Lekarz rodzinny zdecydowanie, też nam to potwierdzi.
KOD 7 TJ. BIAŁKA, TŁUSZCZE, WĘGLOWODANY, WITAMINY, SKŁADNIKI MINERALNE, BŁONNIK, WODA:
Wymienione substancje są niezbędne do tego, by nasz organizm funkcjonował prawidłowo, komórki odpowiednio się tworzyły i regenerowały, w przeciwnym bowiem razie nowo powstające, są coraz gorszej jakości, w wyniku czego dochodzi najpierw do dolegliwości, następnie do rozlicznych chorób, szybkiej starości, aż w końcu do przedwczesnej śmierci. Długość życia komórek jest zróżnicowana np. leukocyty (białe krwinki) żyją około 10 dni, niektóre kubki smakowe na języku tylko kilka godzin, komórki mięśni kilka miesięcy, a komórki kości żyją aż 7-8 lat. W naszym organizmie następuje ciągły proces odnawiania się, czyli odbudowy. Aby mógł on przebiegać racjonalnie, musi być dostarczony materiał do budowy tychże komórek. Materiałem są oczywiście związki pokarmowe i składniki odżywcze, pozyskiwane przez nasz organizm wraz ze zjadanym pożywieniem.
W ODŻYWIANIU PODSTAWOWYM ZAŁOŻENIEM JEST TO CO JEMY, A NIE O KTÓREJ GODZINIE I W JAKICH PORCJACH:
Organizm zakodowany jest genetycznie tak, aby oddziaływać na spożyty produkt żywnościowy adekwatnie co do składu tego produktu i wobec którego poszczególne narządy organizmu wykonują; zaprogramowane ewolucyjnym życiem na Ziemi reakcje (wyuczone przez miliony lat). Nieistotnym czynnikiem jest godzina, a pomniejszym ilość spożywanego pokarmu: liczy się zawsze skład pierwiastkowy „produktu” zjedzonego przez człowieka. Wszystkie czynniki inne niż skład mają znaczenia drugorzędne i można je nawet wstępnie pominąć. P. S. Pora spożywania posiłków nie jest istotna, a ich ilość powinna być uzależniona od indywidualnych potrzeb organizmu.
ZOBACZ TAKŻE; CUKRZYCA TYPU 2, WG: IRL KRAKÓW.