sobota, 9 listopada 2013

Musli na śniadanie - co zrobić, żeby się nie znudziło?!



Witajcie :)


Codzienne jedzenie musli, lub otrębów może przerażać
i zniechęcać, dlatego też postanowiłem pokazać Wam 
jak ja sobie radzę ze zdrowym jedzeniem śniadania...


Jeśli chodzi o musli, to najlepiej komponować je samemu -
a nie kupować gotowych, które zawierają mnóstwo cukru, który nas tuczy!!!

Na sam początek należy udać się na zakupy...


Co najlepiej kupić, aby stworzyć pełnowartościowe i zdrowe musli??

Baza:

Płatki owsiane, orkiszowe, żytnie i jęczmienne,
dodatkowo siemię lniane, otręby pszenne i trochę wiórków kokosowych.

Jako dodatki proponuję: 

Orzechy włoskie, laskowe, arachidowe (nie solone),
płatki kokosowe, nerkowce, suszone morele, figi, śliwki, żurawinę...
czy nawet masło orzechowe ;)


Żeby musli nam się nie znudziło, to najlepiej żeby baza była niezmienna,
a za każdym razem zmieniały się dodatki - wedle upodobań ;)

Ja już zrobiłem zakupy i uzupełniłem swoje pojemniki.
Najlepiej mieć takie pojemniki na kuchni w zasięgu wzroku,
żeby po prostu nie zapomnieć o zdrowym jedzeniu!



Dobrze skomponowane musli dostarczy nam energii
na dłuższy czas! Dzięki węglowodanom złożonym
zawartym w płatkach i otrębach, głód nie będzie nam 
dokuczał przez 3 lub 4 godziny, a dzięki węglowodanom
prostym zawartym w suszonych owocach dostaniemy zastrzyk energii!

Jeśli chodzi o dostarczanie białka i tłuszczy na śniadanie,
to dostarczą ich orzechy!

Dodatkiem białkowym do gotowego już musli może być zarówno
zwykłe mleko, mleko sojowe jak i jogurt naturalny, czy chudy twaróg.

Musli można wykorzystać również do koktajlu, 
który możemy zabrać do pracy!


A wy jak komponujecie swoje musli?? :)


Do następnego ;)


2 komentarze:

  1. Świetny pomysł, muszę się zaopatrzyć w takie pojemniki :)

    OdpowiedzUsuń
  2. POJEMNIKI MAM TAKIE SAME ZAKUPIONE W IKEA:) WŁASNIE MIAŁAM PROBLEM Z MUSLI BO ZACZEŁO MI SIE ONO NUDZIC......

    OdpowiedzUsuń