poniedziałek, 17 czerwca 2013

PRZEPIS - cukinia z mięsem i ryżem



Witajcie :)


Dzisiaj przepis na smaczną porcję białka,
z dodatkiem mnóstwa witamin i minerałów!




Porcja na 2 osoby... a i trzecia się załapie ;P

Składniki:

--- 1 mała cukinia
--- 1 paczka ryżu białego
--- 1 paczka ryżu brązowego

Sos mięsny:

--- 400g mielonego mięsa wołowego - chudego
(najlepiej wybrać w sklepie kawałek mięsa i poprosić o zmielenie)
--- 1 pojedyncza pierś z kurczaka (siekamy sami)
--- 3 duże pomidory
--- 1 duża cebula
--- 1/2 szklanki czerwonego - wytrawnego wina
--- sól, pieprz łamany, papryka ostra, suszona bazylia
(przyprawiamy według własnego smaku)


Sposób przygotowania:

Ryż biały gotuje się połowę czasu krócej, niż brązowy,
dlatego najpierw gotujemy brązowy - według opakowania
i dopiero po połowie czasu gotowania, wkładamy
drugi ryż, żeby nie brudzić 2 garnków!

Na rozgrzaną patelnię wlewamy odrobinę 
oleju rzepakowego i dodajemy pokrojoną cebulę.

Cebulę lekko szklimy, dodajemy mięso wołowe,
na mocnym ogniu dobrze obsmażamy oraz wlewamy wino.
Jak wino odparuje, dolewamy wodę i dusimy ok. 20 min.
Oczywiście pilnujemy, żeby się nie przypaliło
i w razie czego dolewamy jeszcze wody!

W międzyczasie przygotowujemy sobie cukinię!
Kroimy ją wzdłuż i wyciągamy łyżeczką gniazda nasienne.
Tak przygotowaną cukinię grillujemy z obu stron...
ja przekroiłem jeszcze na pól, bo się nie zmieściła na patelni ;P
Nie solimy jej przed obróbką cieplną, ponieważ
będzie gorzka!

Jak woda odparuje, dodajemy posiekanego kurczaka.
Wszystko mieszamy, czekamy aż kurczak się zetnie
i dolewamy jeszcze odrobinę wody.

Całość dusimy jeszcze ok 5 min.
Na koniec dodajemy pokrojone pomidory 
i przyprawiamy: solą, pieprzem łamanym,
ostrą papryką i suszoną bazylią.
Ściągamy z ognia i wszystko mieszamy.


Cukinię układamy na talerzu, na nią dajemy mięso,
obok kładziemy ryż i GOTOWE :)

SMACZNEGO!


Wartości odżywcze:

Wołowina: zawiera sporo składników mineralnych,
zwłaszcza fosforu i żelaza. Stanowi również główne 
źródło zapotrzebowania człowieka na witaminę B12, B6 i B1.
W zależności od znajdującego się w niej łuszczu,
określa się jej kaloryczność!
Ponadto zawiera znaczne ilości białka cechującego
się wysoką wartością biologiczną, które jest dobrze
przyswajalne przez człowieka!

Pierś z kurczaka: zawiera dużo białka, mało tłuszczu
i zero węglowodanów!

Cukinia: zawiera mnóstwo witamin C, A, K oraz
wit. z grupy B. Bogata jest również w beta-karoten,
i składniki mineralne takie jak magnez, potas, czy żelazo.
Cukinia zalecana jest osobom o wrażliwym układzie 
pokarmowym, gdyż łagodzi nadkwaśności.
Zawarte w niej związki zasadowe, działają odkwaszająco
i wpływają korzystnie na proces trawienia!


Do następnego :)


1 komentarz: