czwartek, 22 sierpnia 2013

Jadłospis na cały dzień...



Witajcie :)


W dzisiejszym poście dodaję jadłospis na cały dzień!

Proszę was, żebyście nie sugerowali się dokładnie 
tymi moimi jadłospisami, ponieważ każdy powinien
sobie ułożyć takowy według siebie...

Postaram się to przybliżyć w kolejnym wpisie :)


Śniadanie: 

3 jajka sadzone na chudej szynce

Nie ma nic lepszego od jajek na śniadanie...
mogą być w różnych postaciach (jajecznica, omlet, itp.)
Starajcie się raz na jakiś czas, oprzeć węglowodanom na śniadanie!


Przekąska 1:

a'la sernik na zimno bez dodatku cukru





Składniki:

- 400g chudego twarogu
- 200g jogurtu naturalnego
- ok 25g żelatyny
- laska wanili
- stevia dla słodkości
- 2 nektaryny

Sposób przygotowania:

Żelatynę rozpuścić w małej ilości ciepłej wody.
Twaróg z jogurtem zblendować na gładką masę...
później dodać stevię, wanilię oraz żelatynę i wymieszać dokładnie!

Gotową masę przełożyć do naczynia (można w całości do jednego,
lub do kilku małych) i ułożyć na górze nektaryny...
następnie włożyć do lodówki na 2-3 godziny, aż do zastygnięcia.

Przekąskę można przygotować dzień wcześniej!

Wersja w małych miseczkach jest dodatkowo z wiórkami kokosa.

Zjadamy jedną porcję (200g)


Obiad:

Polędwiczki wieprzowe z pęczakiem

Porcja na 2 osoby





Składniki:

- 300g polędwiczek wieprzowych 
(marynowanych wcześniej w musztardzie, oleju z solą i pieprzem)
- 150g kaszy pęczak
- trochę pokrojonej pekinki
1/2 papryki czerwonej świeżej
- garść groszku z puszki
- świeża zielona pietruszka

Sos do sałatki:

3 łyżki jogurtu naturalnego, zmieszać z wyciśniętym
ząbkiem czosnku, łyżeczką musztardy, sokiem z cytryny
oraz solą, pieprzem i oregano.

Sposób przygotowania:

Kaszę ugotować (w między czasie). Na mocnym ogniu przesmażyć
polędwiczkę, następnie podlać wodą i dusić przez ok 7-10 minut.
Aby sprawdzić, czy mięso jest gotowe, należy przekroić je w najgrubszym miejscu i jeżeli będzie jeszcze różowe, to możecie śmiało zdjąć z ognia,
a mięsko sobie dojdzie i będzie soczyste.

Pekinkę z papryką i groszkiem wymieszać i polać sosem jogurtowym,
całość ułożyć na talerzu, a kaszę posypać posiekaną pietruszką...
 ...i gotowe! :)


Przekąska 2:

Koktajl truskawkowy

Szklankę truskawek i szklankę maślanki zblendować na koktajl.


Kolacja:

Sałatka z tuńczykiem, pomidorami i białą fasolą z puszki, polana
 oliwą z oliwek, posypana siekanym szczypiorkiem i pietruszką.


Smacznego i do następnego :)


2 komentarze: